94 yıldır bitmeyen maç Ege'nin iki yakasını bir daha buluşturacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Sakız Adası yerel yönetimlerinin iş birliği ile 10 – 12 Mayıs tarihlerinde Türkiye ve Yunanistan dostluğu adına Sakız Kadınlar Voleybol Turnuvası düzenlenecek.

Etkinliğin basın toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, iki ülke arasındaki dostluğun her zaman devam edeceğini belirterek, bu dostluğun pekişmesine katkı koyacak kültürel, sosyal, sportif etkinliklere önem verdiklerini söyledi. Başkan Tugay, 94 yıl önce Karşıyaka ile Lailapas arasında oynanırken şiddetli yağış nedeniyle yarım kalan dostluk maçını hatırlatarak bu güzel anıları tekrar yaşatmak istediklerini dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Sakız Belediyesi, Sakız Otelciler Birliği, Kuzey Adalar Yönetimi iş birliği ve Avek Otomotiv’in sponsorluğunda10 – 12 Mayıs tarihinde Türkiye-Yunanistan dostluğu adına Sakız Adası’nda voleybol turnuvası düzenlenecek. Turnuva öncesi Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde bulunan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Toplantı Salonu’nda bir basın toplantısı yapıldı. Basın toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Sakız Adası Belediyesi Kalkınma, Girişimcilik, Denizcilik ve Turizm’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Georgios Christakis, Sakız Adası Konaklama Derneği Başkanı Georgios Milonadis, Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Alexandros Kostas, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, Altay Spor Kulübü Voleybol Şubesi Başkanı Aybars Akoğlu, AVEK Otomotiv İzmir Bölge Müdürü Hüseyin Genç ve koleksiyoner Mert Rüstem katıldı. Turnuvada Karşıyaka ve Altay spor kulüpleri ile Sakız Adası’nın AS Nireas Kardamylon ve Sporting Kambochora kulüpleri karşılaşacak. Turnuva, iki ülke arasında ticari ve turistik ortaklıkların güçlendirilmesi adına büyük bir adım olacak. 

Tugay: Sakız Adası ile İzmir arasında yakın ilişki var

Basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Tugay, Sakız Adası ile İzmir arasında çok yakın ilişki ve dostluğun olduğunu, bu turnuvanın da bu dostluğun gelişimine katkı koyacağını vurguladı. Sakız Adası’nda yıllar önce oynanan dostluk maçını da hatırlatan Başkan Tugay, “1930 yılında Karşıyaka’nın futbol takımıyla Sakız Adası’nın Lailapas takımı arasında bir dostluk maçı yapılmasına karar veriliyor. Maç oynanmaya başlıyor fakat üçüncü dakikasında yağış nedeniyle oynanamıyor. Bu maçı oynamak için 84 yıl sonra iki takım bir araya geliyor ancak maçın ortalarında maç bitmeden seyirciler sahaya giriyor ve ‘bu maç hiç bitmesin’ diyorlar. O yüzden maç bir daha yarım kalıyor. Bu turnuvanın bu maçla ilgisi yok ancak sporun birleştirici gücü adına her zaman hatırladığımız bir hatıra” dedi.

“Bu güzel organizasyonun arkasındayız”

İzmir ile Sakız arasında dostluk köprüsü kuracak voleybol turnuvası fikrinin önemine değinen Başkan Tugay, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz bu güzel fikrin arkasında olma kararımızı bildirdik. Bu organizasyonu yapan kulüplerimize, yardımcı olan kuruluşların temsilcilerine teşekkür ediyorum. Bizim için de böyle bir organizasyonun parçası olmak büyük bir keyif ve mutluluk.  Pek çok yönden ortak yönümüzün olduğu komşu ülkemiz Yunanistan, Sakız Adası ve diğer adalarla aramızdaki dostluğun, kültürel, sosyal, sportif ilişkilerin gelişmesine önem veriyorum. Bu tür organizasyonların artmasını bekliyoruz. Dostluğumuz her zaman devam edecek. Bunun için çabalarımızın daha da artmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Christakis: İlişkimiz eskiye dayanıyor

Sakız Adası Belediyesi Kalkınma, Girişimcilik, Denizcilik ve Turizm’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Georgios Christakis, “Burada olmaktan mutluyum. Biz Sakız Adası olarak bu tür birlikteliklerin yanındayız. Çok istiyoruz, arzu ediyoruz. Zaten ilişkilerimiz çok eskiye dayanıyor. Bu alanda çalışmaya devam etmeye, bir arada olmaya herkesi davet ediyorum” dedi.

Organizasyonun iki toplum için de önemine değinen Sakız Adası Konaklama Derneği Başkanı Georgios Milonadis, “Çok sağlam dostluklarımın olduğu İzmir şehrini ben çok seviyorum. Burada bulunmaktan çok mutluyum. Sakız Adası’nda yıl boyu Türk ziyaretçilerimizin olması bizi özellikle mutlu ediyor” diye konuştu.

Kostas: Bu girişimi tebrik ediyorum

Dr. Tugay’ı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine gelmesinden dolayı tebrik eden Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Alexandros Kostas, “Bu çok önemli girişimde katkısı olanları tebrik etmek istiyorum. İki halkı içgüdüsel olarak bir araya getiren bir gayret olduğunu görüyor ve öyle düşünüyorum. Ben İzmirlilere şahsım adına teşekkür etmek istiyorum. Çok sıcak karşılandım” diye konuştu.

Akoğlu: İzmir öncülük ediyor

İzmir’de tarihi iki kulübünün sadece maç oynamak için kurulmadığını belirten Altay Spor Kulübü Voleybol Şubesi Başkanı Aybars Akoğlu, “Bu kulüplerimiz aynı zamanda topluma öncülük etmek, rehber olmak, ileriye götürmek görevleriyle kurulmuş kulüplerdir. Her iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirebilmek adına attığımız bu adımla kuruluş ilkelerimize uygun davranmaktan çok mutluyuz. Dostluk kazanacak” dedi.

Ergüllü: Başkanımız Cemil Tugay’a teşekkür ediyoruz

Bitmeyen tarihi maça değinen Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, “İnşallah sözüm olsun önümüzdeki sene başkanlığım devam ederse ilk hazırlık maçı için misafirlerimizi davet edelim. Bu organizasyona çok hızlı bir şekilde cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu turnuva bütün gençlerimizle kaynaşmaları için fırsat olsun” açıklamasında bulundu.

İzmir’de yürütülen sportif faaliyetlere kurumsal destek verdiklerini vurgulayan AVEK Otomotiv İzmir Bölge Müdürü Hüseyin Genç, “Spor en büyük dostlukları kalıcı hale getirme konusunda anahtardır. Bu etkinliğin bir parçası olmaktan dolayı onur, gurur duyuyoruz” dedi.

Organizasyonun yapılmasına öncülük eden koleksiyoner Mert Rüstem ise, “Bugün burada yapılan bu konuşmalar Mustafa Kemal’in Yunanistan’la imzaladığı dostluk anlaşmasının meyvesidir” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın
Exit mobile version