Ceza Davaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Alanında uzman avukat kadromuzla Bursa ceza davası avukatı hizmetinin en iyisini siz müvekkillerimiz için sunuyoruz. Bu bağlamda bizlere sık sorulan soruların cevaplarını kafanızda şekillendirebilmeniz için örneklerini sizlerle paylaşmak isteriz.

Mahkemeye Gitmezsem Ne Gibi Sonuçları Olabilir?

Eğer taraflardan biri mahkemeye gitmezse dava bir sonraki celseye ertelenir. Eğer bu celseye de katılım olmazsa mahkeme tarafından zorla getirme kararı çıkarılabilir.

Ceza Davasında Hâkim Ne Sorar?

Ceza davalarında hâkimler gerekli gördükleri takdirde taraflara sorular yöneltebilmektedir. Bu bağlamda sorulan sorular bahsi geçen suçun işlenip işlenmediğine dair olabilir. Bu ve buna benzer sorularla hâkim duruşmada vereceği kararı şekillendirecektir. Bu sebeple alanında uzman bir ceza avukatı ile mahkeme sürecini gerçekleştirmeniz ceza hakkında hafifletici sebepler sunabilmesi açısından önem arz etmektedir.

Ceza Davası Kaç Duruşmada Biter?

Ceza davalarının süreleri diğer davalara oranla daha uzun olmaktadır. Sanığın mahkemeye gelmemesi, delillerin aydınlatılamaması vb. birçok durum neticesinde celseler uzayabilmektedir. Bu sebeple duruşma sayısı hakkında kesin bir bilgi vermek mümkün olmamakla birlikte süre bazında bakıldığında 1 -2 sene sürebilmektedir.

Sorulan sorulardan da anlaşılacağı üzere ceza davalarında sürecin uzun olmasıyla birlikte hâkim kanaatince delil niteliğinde sayılabilecek olguların toplanabilmesi de zaman almaktadır. Tüm bu olguların da eksiksiz şekilde yerine getirilebilmesi ve müvekkilin hak mağduriyeti yaşamaması için bir avukatla çalışması gerekir. Bizler de Bursa ceza avukatı hizmetimiz ile her türlü hak mağduriyetini gidermek için elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz.

Ceza Davası Süreci Nasıl İşler?

Ceza davalarında tarafların mahkemeye başvurmasından sonra ceza avukatı tarafından toplanan bilgiler savcılığa ulaştırılır. Sonrasında soruşturma, kovuşturma, istinaf ve Yargıtay süreçleri sırasıyla gerçekleşir. Bu bağlamda söz konusu süreçler şu şekilde işler;
• Soruşturma aşamasında savcılığın mahkemeye sunduğu iddianame kapsamında belirtilen suçun kabulü için gerekli araştırmalar yapılır ve deliller toplanır. Toplanan bu belgeler eksiksiz olduğu takdirde mahkeme iddianameyi kabul eder ve soruşturma aşamasının sona ermesiyle kovuşturma aşamasına geçilir.
• Kovuşturma aşamasında sanığın suçunun kabulü ve gerçekleşecek ceza hükümleri belirlenir.
• Kovuşturma aşamasında ortaya çıkan sonuç için gerekli görülürse avukatlar tarafından istinaf mahkemelerine başvurulabilir. Bu bağlamda istinaf mahkemeleri verilen cezanın uygunluğunu saptar.
• İstinaf mahkemelerinden de çıkan kararın hukuka uygun olmadığı düşünülürse bir üst aşama olan Yargıtay aşamasına geçilir ve dava burada sürer.

Ceza Davası Ne Kadar Sürer?

Ceza davalarının süreleri işlenen suçun kapsamına, incelenecek delillere, toplanacak bilgilere, bilirkişi raporuna başvurulup başvurulmayacağına göre değişiklik göstermektedir. Bursa ceza davası avukatı hizmetinde karşılaştığımız örnek bir dava sürecini belirtecek olursak, delil toplama, mahkemeye sunma, mahkeme kararı, duruşmaların görülmesi, istinafa başvurulması gibi durumlar sonucunda sürenin yaklaşık 1,5 – 2 sene aralığında sürdüğünü söylemek mümkündür. Fakat bu bağlamda taraflardan biri mahkemeye gelmek istemezse, kaçak olma durumunda hüküm giyerse, süreç içinde tarafların vefatı gerçekleşirse davanın süresi daha da uzayabilmektedir.

Ceza Davasında Zaman Aşımı Nedir?

Ceza davalarında dava zaman aşımı süreci 8 yıldır. 8 yıl içinde mahkeme karar verip cezayı onamazsa dava zaman aşımına uğrar. Ceza zaman aşımı ise 10 yıldır. 10 yıl içerisinde karar verilen hüküm suçluya uygulanmadığı takdirde ceza zaman aşımına uğrar.

Ceza davalarında uzman avukat desteği için Bursa ceza avukatı hizmetinden yararlanmak için bize ulaşabilirsiniz.

Bu Haberi Paylaşın
Exit mobile version