GÜNDEM

Avukat Mustafa Nazif Yıldız: Ortaokul arkadaşını takıntı haline getirdi genç kız soluğu mahkemede aldı

Ortaokul arkadaşını yıllar sonra dolmuş durağında gören sanık, onu her gün evine kadar takip etmeye başladı. Sosyal medyadan sürekli rahatsız etmeye başlayan ve evine kadar gelip kapısına hediyeler bırakan kişi genç kızın hayatını kabusa çevirdi. 

Soluğu karakolda alan genç kız suç duyurusunda bulundu. Ancak mahkeme sanığa beraat karar verdi. Karara itiraz ettiklerini söyleyen genç kızın avukatı Mustafa Nazif Yıldız, konunun takipçisi olacaklarını ve basit yargılama usulüne göre yürütülüp beraat kararı verilen dosyada genel hükümlere göre yeniden yargılama yapılacağını söyledi. 

Avukat Yıldız şu ifadeleri kullandı; “Davada sanık Türk Ceza Kanunu’na yeni giren ve karşılığında 6 ay – 2 yıl hapis cezası belirlenmiş “ısrarlı takip suçu”nu işlemekle yargılandı.Israrlı takip (stalking) yeni bir suç tipi. Sanık müvekkilimi ortaokuldan tanıyor. 

Yıllar sonra görünce onu dolmuş durağından evine kadar her gün takip ettiğini sosyal medyadan yazıyor. Daha sonra yine sosyal medyadan farklı hesaplar açıp kendisiyle iletişime geçmeye çalışıyor. Müvekkilin apartmanın içine girip kapısına hediye bırakıyor.  

Balkonuna notlar bırakıyor. Dolayısıyla ısrarlı hareketleriyle müvekkil üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ve müvekkilin kendi güvenliğinden endişe duymasına yol açıyor. Ancak; suçun üst sınırının 2 yıl olması nedeniyle basit yargılama usulü uygulandı. Yeterli deliller toplanmadan mahkeme beraat kararı verdi. Biz de karara itiraz ederek genel hükümlere göre yargılamanın yeniden yürütülmesini talep ettik.”

Eve izinsiz hediye göndermek suç mu?

Yasalara göre izinsiz hediye göndermek cinsel taciz veya kişilerin huzur ve sükunun bozma suçunu oluşturabilir. Ancak bu davada isteği dışında eve kadar takip edilen, farklı zamanlarda gerçekleşen ve süreklilik arz eden hareketlerle bir genç kızın yaşadığı korku ve tedirginlik göz önüne alındığında ısrarlı takip suçu gündeme geliyor. Cinsel taciz suçu ise, cinsel arzu ve istekleri tatmin etmek maksadıyla bir kimsenin bir başka kimseyi bedensel herhangi bir temasta bulunmadan rahatsız etmesi olarak tanımlanmaktadır. Taciz suçu serbest hareketli bir suçtur. 

İnternet üzerinden, sosyal medya üzerinden işlenebilmektedir. Bu suçun oluşabilmesi için failin cinsel amaçla hareket etmesi gerekiyor. Bu nedenle bir kimsenin bir kişiye ahlak kuralları içinde arkadaşlık teklif etmesi, evlenme teklifi etmesi cinsel taciz suçunu oluşturmuyor. 

“Rahatsız edilen kadın mutlaka suç duyurusunda bulunsun”

Ancak yine de isteği dışında rahatsız edilen takip edilen kadınların suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyleyen Avukat Mustafa Nazif Yıldız, “Böyle bir durumda bir kişinin ısrarlı takibine maruz kalarakrahatsız edilen, huzur ve sükunu bozulan kadınlar mutlaka suç duyurusunda bulunmalı. 

Uzaklaştırma kararı elbette çıkarılabilir. Ancak caydırıcılığı tartışmalı. Bu noktada, ülkemizdeki kadına karşı şiddet vakalarının yaşanma sıklığı düşünüldüğünde mahkemelere kanunî düzenlemeyi uygulamak suretiyle caydırıcı kararlar vermek ve bu tarz rahatsız edici davranışlarda bulunan insanları kadınların hayat alanına müdahaleden men etme görevi düşüyor.”ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu