DÜNYAGÜNDEM

Kanada işgal rejimine silah ihracatını durdurma kararı aldı

Kanada hükümeti, Kanada Avam Kamarası'nın bağlayıcı olmayan bir kararının ardından işgalci rejime silah ihracatını durdurduğunu duyurdu.

Kanada hükümeti, Kanada Avam Kamarası’nın bağlayıcı olmayan bir kararının ardından işgalci rejime silah ihracatını durdurduğunu duyurdu.

Kanada Parlamentosu geçen Pazartesi, silah ihracatını durdurma önerisini oyladı ve öneri 117 karşı oya karşılık 204 oyla kabul edildi.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Jolie, Toronto Star’a hükümetin gelecekte işgal rejimine silah ihracatını durduracağını söyledi.

Başlangıçtaki öneri işgalci rejime silah satışını askıya almaktı ancak Parlamento bunu tamamen yasaklamak olarak değiştirdi. Teklifte ayrıca Kanada’nın uluslararası ortaklarıyla koordineli olarak bir Filistin devletinin kurulmasına destek çağrısında bulunan bir madde de yer alıyordu.

Kanada Parlamentosu, bu kararın Ottawa’nın Gazze’de ateşkes, esirlerin serbest bırakılması ve “iki devletli çözümü” destekleyen tutumuna ve Uluslararası Adalet Divanı’nın Güney Afrika’nın işgal rejimine soykırım suçlamasıyla açtığı davayla uygun olduğunu değerlendirdi.

Kanada Savunma Bakanı Bill Blair ise yasağın nasıl uygulanacağına Bakan Jolie’nin karar vereceğini açıklayarak, ülkesinin işgalin Gazze’ye karşı yürüttüğü savaş sırasında işgal rejimine ölümcül askeri satışlardan duyduğu derin kaygıyı dile getirdi.

Yabancı basında yer alan haberlere göre Kanada’nın işgal rejimine silah ihracatı geçen yılın son üç ayında 28,5 milyon Kanada dolarını buldu. (İLKHA)

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu