SAĞLIK

Sivas Numune Hastanesi'nde Kanser Farkındalık Standı Açıldı

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle hastanemiz Onkoloji Polikliniğinin önüne Kanser Farkındalık Standı açıldı. Hastanemize başvuran hasta ve hasta yakınlarına kanser ile ilgili bilgilendirmelerde bulunulurken, Başhekimimiz Prof. Dr. Kenan Kaygusuz ve Hastane Yöneticileri standı ziyaret etti.

Hastanemizin Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi olduğunu belirten Başhekim Yardımcımız ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Meriç Emre Bostancı, “Hastanemizde sağlık hizmeti sunan Tıbbi Onkoloji, Cerrahi Onkoloji, Hematoloji, Çocuk Hematoloji – Onkoloji, Gastroentrolojik Cerrahi uzmanı hekimlerimizle ve Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezimizle kanser tanı ve tedavisinde önemli sonuçlar almaktayız” dedi.

Kanser tedavi yöntemlerinden bahseden Doç. Dr. Meriç Emre Bostancı, “Cerrahi tedavi ise kanserli dokunun vücuttan çıkartılmasıdır. Pek çok kanserde cerrahi tedavi uygulanan en etkili yöntemdir ve bazı kanserlerde cerrahi tedavi ile şifa sağlanabilir. Cerrahi aynı zamanda tanının doğrulanması (biyopsi), evreleme, yan etkilerin ve ağrının azaltılmasında kullanılan bir tedavi yöntemidir.”

Erken tanının ve tarama programlarının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Ahmet Ziya Bayhan, “Erken tanı başarı şansını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Kanser farkındalığını oluşturmak amacı ile düzenlenen 1-7 Nisan Kanser Haftası vesilesi ile ülkemizde Sağlık Bakanlığı önerisiyle gerçekleşen tarama programlarını hatırlatmak isterim. 50 yaş sonrası kolon kanseri, 40 yaş sonrası kadınlarda meme kanseri, 21 yaş sonrası kadınlarda serviks kanseri ve en yoğun sigara içim öyküsü olanlarda 55 yaş sonrası akciğer kanseri için tarama programları rutin olarak uygulanmaktadır. Ayrıca hepatit ve serviks kanser aşılamaları için hekimlerinizden görüş almanızı oldukça önem arz etmektedir” dedi.

Genetik faktörlerin yanı sıra sigaranın da kanser riskinde büyük rol aldığını belirten Uzm. Dr. Bayhan, “ Kanser ülkemizde ve dünyada, kardiyavasküler hastalıklarla beraber en sık ölüm sebebidir. Genetik faktörler ile birlikte sigara ve alkol kullanımı, viral enfeksiyonlar gibi etmenlerin çoklu katkısıyla oluşmaktadır. Yaşam süresinin uzaması ile birlikte kanser sıklığı her geçen gün artmaktadır. Fakat yeni tedavi seçenekleri ile birlikte pek çok kanser türü etkili bir şekilde tedavi edilmektedir” dedi.

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Hematoloji Uzmanı Dr. Ece Vural, “Lenf düğümleri vücutta özellikle boyun, koltuk altı, kasık gibi yerlerde bulunan, mikroplarla savaşmada yer alan organlardır. Bu bölgelerde ele gelen şişliklerin en sık nedeni enfeksiyonlar olsa da bu düğümlerin giderek büyümesi ve buna 6 ayda kilonun %10’undan fazlasını istemsiz şekilde kaybedilmesi, herhangi bir enfeksiyon olmaksızın 38°C’yi gecen ateş olması ya da geceleri yoğun terleme yakınmalarının eşlik etmesi halinde lenf kanseri olasılığı akla getirilerek mutlaka bir hematoloji uzmanına başvurulmalıdır” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu