BASIN BÜLTENİ

B2b Nedir?

Business to business, B2B, firmadan firmaya gerçekleştirilmekte ola bir e-ticaret modelidir. Ülkemizde de en sık kullanılan e-ticaret modelleri dahilinde olan B2B, bir firmanın kendi bünyesi dahilinde ya da farklı firmaların birbirleri arasında yaptığı e-ticaret işlemini ifade ediyor. B2B e – ticaret iş modellerinde, alıcı firmalar ile beraber satıcı firmalar aynı web sitesi üzerinde buluşuyor. B2B web site platformları, satılması dilenen ürün ya da hizmetlerin online (çevrimiçi) şekilde sunulduğu platformlardır. Bu özel platformlarda fiyat sunma, teklif alma yahut teklif verme gibi işlemler gerçekleştiriliyor.

Ek şekilde, alıcı firmalarda satıcı firmaların fiyat ve bunlarla beraber verdikleri teklifleri değerlendirebilmektedir. B2B platformlar yegane bir sektöre özel şekilde belirli kategoriler içerisinde olabilir iken aynı vakitte de tüm sektörleri her daim içerebiliyor. B2B platformlar, ücretli yahut da ücretsiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Ücretli olan B2B platformlarında kısmi olarak ücretsiz hizmet yahut ürün sunma alanları bulunuyor. Bu nedenle modelde, özellikle günümüz teknolojisinde pek çok şirketin kullanılması her daim zorunlu bir biçime sürüklüyor.

B2B (Business to Business) İş Modeli Ne Anlama Geliyor?

Günümüzde dijitalleşmenin çok hızla gelişmesi ve e-ticaret sektörünün bilinirliğinin yoğun oranda artması ile “B2B nedir?” sorusu sektöre girmeyi planlamakta olan pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Business to business içeriği, B2B bir şirketten başka şirkete gerçekleştirilen ticaret şeklinde nitelendirilmektedir.

B2B iş modeli ile şirketler dahilinde satış ve pazarlama uygulamaları geliştiriyor ve bu çerçeve dahilinde faaliyetler yürütülmektedir. Günümüzde pek çok sayıda şirket B2B iş modeli ile çalışmalarını her daim sürdürmektedir. B2B iş modeli ile faaliyet göstermekte olan şirketler, temel amaç olarak birbirlerinin sunmakta oldukları hizmetleri iyileştirmeyi sürekli biçimde amaçlarlar. Bu sebeple, B2B iş modeli günümüzde pek çok şirket aracılığıyla kullanılması zorunlu olan şekilde e-ticaret paketi oluyor.

B2B (Business to Business) İş Modeli Neden Önem Arz Ediyor?

B2B iş modeli, özellikle günümüzde bir şirketin diğer şirket ile beraber gerçekleştirdiği ticareti ifade eden iş modelidir. Bu iş anlamı modeli için geliştirilen ve özellikle de dünya genelinde marka haline gelmiş olan web siteleri olduğu gibi ülkemizde de e-ticaret odaklı şekilde kurulmuş olan B2B sistemleri her daim bulunmaya devam ediyor. Ek şekilde, B2B iş modeli alanı ülkemizde de yeni yeni gelişmeye başlamıştır.

Online (çevrimiçi) şekilde gerçekleştirilen ticaret anlamı zaman ilk olarak aklımıza gelmekte olan e- ticaret türü şeklinde B2C’ye (Business to customer) oranla B2B firmalara çok daha fazla değer katabiliyor. Firmadan tüketiciye anlayışını her zaman kapsayan B2C iş modellerine oranla B2B iş modelinin esasında iletişim türü daha geleneksel ve bununla beraber formaldir. Bu bilgi ile birlikte strateji kurgulamak adına B2B firmanıza artı bir değer katacaktır.

B2B (Business to Business) İş Modeli İçin Tavsiyeler Melerdir?

Günümüzde B2B iş modelini kullanmayı dileyen girişimlerin / şirketlerin mutlaka bir e-ticaret alt yapısı bulunması e olması gerekmektedir. Bu e-ticaret alt yapısının temelinde ise ihracata uygun bir alt yapıya sahip bir durumda olması olmazsa olmaz bir zorunluluktur. Buna ek şekilde, B2B iş modelinde en önemli ve en mühim olan aşaması ürün stok yahut da ürün açıklamalarının net bir biçimde her zaman belirtilmesidir. Ürün stokları devamlı bir biçimde sürekli olarak güncel tutulmalıdır. Bu sayede ise hem girişim hem de şirket prestij ve sürdürülebilirlik açısından her zaman oldukça ön plana çıkacaktır.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu