BASIN BÜLTENİ

Bakü’nün Tarihine Kısa Bir Bakış

Bakü, Kafkasya’nın en büyük şehridir. Tarihin eski devirlerine uzanan şehir, Abşeron Bölgesi’nde bulunan arkeolojik yapıların bilimsel araştırmalarıyla; Pirallahı, Şüvelan, Merdekan, Zığ Gölü ve Bakü civarı yerlerde milattan önce 3000 yıllarında dayanan medeniyetlere varan kalıntılar bulunmuştur.Bakü’nün kuruluşu ise 5-6 yüzyıllar arasında olmuştur.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasıyla Bakü, daha da önem kazanmıştır.  Uluslararası Haydar Aliyev Havalimanı Bakü’ye 25 km uzaklıkta olup, ticaret ve turizmin artmasıyla yoğun bir hava trafiğine sahip durumdadır. Azerbaycan, sahip olduğu zengin petrol ve doğalgaz kaynakları ile ekonomik yönden eskiye oranla daha zenginleşmiştir. Bu da uluslararası ticarette dünya çapında büyük ülke ve şirketlerin dikkatini bu bölgeye yoğunlaştırmıştır. Zengin tarihi geçmişi nedeniyle de kültür turizminin de ilgi merkezidir.

Bakü’ye Ulaşım

Ülkemizle arasında karayolu ile yaklaşık olarak 2000 km’lik bir mesafe vardır. Kuş uçuşu bu mesafe 1400-1500 km kadardır. Karayolu ulaşımıyla ortalama seyahat süresi 24 saat civarında sürmektedir. Havayolu seyahati ise 1 saat 50 dakika kadar sürer. Karayolu seyahati için eğer otobüs kullanılacaksa bu süre artar ve en az 36 saati bulur. Buradaki zaman kaybı yorgunluk, güvenlik riskleri (özellikle trafikten başlamak üzere kar, yağmur, heyelan, …vs) nedeniyle havayolu ulaşım tercihlerinin artmasına sebep olmaktadır.

Özel teşebbüs ya da resmi görevlilerin iş yoğunlukları hepimizce bilinmektedir. Bazen öyle bir yoğunluk olur ki uçak biletini o gün almak zorunda kalırsınız. Bu durumda da çok önemli olan görüşme ya da toplantılarınızı kaçırma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun olmasını engellemek için ister gün içinde, ister ileri tarihli dilediğiniz zaman Hepsiburada Seyahat ile uygun fiyatlı uçak bileti satın alabilirsiniz. İster Ankara-Bakü uçak bileti alın isterseniz de dünyanın birçok yerine uçak bileti alacak olun, Hepsiburada Seyahat ile istediğiniz saatte ve istediğiniz yere uçak bileti arayabilirsiniz.

Türkiye-Azerbaycan İlişkileri

Ülkemiz ile “ İki Devlet Tek Millet ” sloganıyla son derece sıcak ilişkilerimizin tesis edildiği Azerbaycan’la resmi ilişkimiz kesintisiz devam etmektedir. Bu nedenle Ankara-Bakü uçak bileti bulabilmek bazen çok güç olabilmektedir. Hepsiburada Seyahat , uçak bileti konusunda yarattığı fırsatlar ve sağladığı kolaylıklar ile her zaman hem ülkemiz, hem de Azeri kardeşlerimizin yanındadır.

Türkiye, Azerbaycan’ın turizminde yaklaşık bir milyon turist sayısıyla birinci sırada yer almaktadır. Azerbaycan Turizm Ofisi üst yöneticileri ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız’ın yetkilileri karşılıklı olarak bu sektörün daha da büyümesi için çeşitli planlamalar yapmaktadır. Aramızdaki ticaret hacminin sürekli artmasının yanı sıra eğitim sektöründe de yoğun bir iş birliği vardır. Tüm öğrencilerin yurt dışı üniversite tercihlerinde Azerbaycan’daki üniversiteler de her yıl artan sayıda bulunmaktadır. Buna paralel olarak Azeri öğrencilerin yurt dışı üniversite tercihlerinde ilk olarak her zaman Türkiye gelmektedir. Aynı dili konuşmak, aynı örf ve inanca sahip olmanın yanı sıra ulaşım ve vize kolaylıkları bu tercihleri etkilemektedir. Kültürel yapılarımızın yakın olması her alanda işbirliğini arttırmaktadır. Bunun sebebi olarak iki ülke arasındaki seyahatler artmakta, ülkemizin uluslararası havalimanlarından Azerbaycan’a ulaşmak eskisine göre daha da kolaylaşmaktadır. Tabii öncelikle bu ulaşımı en kolay yoldan sağlamak için bir uçak bileti almak gerekmektedir. Hepsiburada Seyahat ile tanıştığınızda yurt içi ve yurt dışı uçmanın ne kadar kolay ve uygun fiyatla olacağını keşfedeceksiniz. Hemen her ile yapılan havalimanlarımız ve çeşitlilik gösteren havalimanı firmaları ile seyahat zevkiniz artacaktır.

Şırnak İlimize Kısa Bir Bakış

Her bölgemizde tarihin en eski çağlarından bu yana devam eden insan yaşamına ait izler bulunmaktadır. Bilim ve teknolojinin hızla gelişmesi, her gün yeni bir bilgiye şahitlik yapmamıza sebep oluyor. Seyahat imkanlarının artması, içinde bulunduğumuz toplumun daha iyi birbirini tanımasına yol açmıştır. Ülkemizin her bölgesinde çok büyük uygarlıkların yaşadığına dair bulgular mevcuttur. Tarihsel olarak iki ülke arasında en eskiye dayanan ilişkiler Şırnak ilimizi işaret eder. Katip Çelebi’nin 17. yüzyılda yazdığı Seyahatname ve tarihi rivayetlere göre, şehrin geçmişi Nuh Tufanı öncesine kadar gitmektedir. Bu rivayetlere göre en büyük ilçesi olan Cizre, tufan sonrası Nuh Peygamber ve oğulları tarafından ikinci kez inşa edilirken Cizre’nin sıcağından uzaklaşmak için Şırnak yazlık ve yayla olarak inşa edilmiştir. Şırnak Nuh’un gemisinin kalıntılarının bulunduğu öne sürülen Cudi Dağı’nın kuzeyinde “ Şehr-i Nuh ” adıyla anılıp, sonra Şırnak olmuştur. Milattan önce 1100 yıllarındaki yazıtlarda Sereisa adıyla anılan yerin Şırnak olduğu iddia edilmektedir. 1990’lı yıllarda yasa dışı terör örgütünün faaliyetleri nedeniyle çeşitli problemler yaşamış olan ilimiz, iç güvenliğin sağlanmasıyla ilgi odağı haline gelmiştir. Her türlü sosyal aktivitelerin, çeşitli spor faaliyetlerinin ev sahipliğini yapmaya başlamıştır. Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’nın yapılmasıyla kent daha fazla ulaşım imkanına sahip olmuştur. Şırnak-Ankara arası yaklaşık otobüs ile bir gün sürerken, Şırnak-Ankara uçak bileti ile yaklaşık olarak bir buçuk saat kadar sürmektedir. Hem zamandan tasarruf hem de güvenli, konforlu ve rahat şekilde yolcuğunuzu geçirebilirsiniz. Hepsiburada Seyahat avantajları ile Ankara’dan Şırnak uçak bileti aldığınızda akşama Şırnak mutfağıyla tanışabileceksiniz.

Şırnak Mutfağına Dair Bilgiler

Şırnak mutfağı ülkemizin en zengin mutfaklarından bir tanesidir. Kutlık (içli köftenin Şırnak yorumu), Serbidev (haşlanmış yarma ve çökelek peyniri ile yapılır), perde pilavı gibi zengin yemekleri vardır.

Perde pilavı büyük ustalık ve el becerisi gerektiren bir yemektir. Daha birçok yöresel lezzetlere ev sahipliği yapan Şırnak mutfağı, ülkemizde maalesef Şırnak’a ait olduğu bilinmemesine rağmen çok bilinen ve beğenilen tatlarla doludur. Örneğin Fıreydin tatlısı baklavayı aratmayacak lezzette ancak pek bilinmeyen bir lezzettir. Seyahatin de önemi buradan gelmektedir. Bu tarz yöresel kültürleri keşfetmek, yeni tatlar tatmak, gidilen bölgenin insanlarıyla tanışmak ancak seyahat ederek mümkündür.

Hezarfen Ahmet Çelebi’den Günümüze Uçmak ve Seyahat Kavramı

Yıllarca bir çok kitap yazılmıştır. Destanlar, romanlar, hikayeler. Ama dünyada seyahat etmek ile ilgili bilinen en meşhur kitapların başında seyahatnameler gelir. Marco Polo’yu, Evliya Çelebi’yi, Katip Çelebi’yi bilmeyenimiz yoktur. Her biri kendi dönemlerinin zor koşullarında ve çok zor doğa koşullarında binlerce kilometreyi gezip, görüp bu bilgileri kalem almışlardır ve böylelikle günümüze ışık tutmuşlardır. Seyahat sevenler, seyyah olmak isteyenler için modern dünya pek çok kolaylıklar sağlamaktadır. O dönemlerde bile uçmayı deneyen Hezarfen Ahmet Çelebi, tüm dünyada “ ilk uçan insan ” olarak bilinecek ve gelecek nesillere ışık tutacaktır. Bugün uçmamız için 1600’lü yıllardaki gibi kanat takmamıza gerek yoktur. Onun gösterdiği yolda ilerlemiş bilim adamları (Wright Kardeşler) ilk uçağın yapıldığını 17 Aralık 1903 yılında tüm dünyaya bildirmişlerdir. Bu uçuş, aerodinamik ses teorisine göre yapılmış olup, günümüz modern uçaklarının atasıdır. Dünya’yı değiştiren bu icat her ne kadar her şeyde olduğu gibi kötü ellerde bomba yağdıran insanların felaketlerine sebep olan makineler olarak kullanılıyor olsalar da, modern ulaşımın olmazsa olmaz unsuru olup sevenleri kavuşturan, uzak ülkeleri hayal olmaktan çıkartan bir araç olmuştur.

Hepsiburada Seyahat’in uçak temini etmekteki amacı da mutluluğu paylaşmaktır. Ankara-Bakü uçak bileti alan kişi ile Ankara-Şırnak uçak bileti alan kişi belki farklı amaçlarla seyahat etmektedir ancak ikisinin ortak noktası konforlu, güvenli, hızlı bir seyahat için yola çıkmanın en kolay yöntemini bulmuş olmalarıdır.

İnsanlığın ilk dönemlerinden itibaren seyahat kavramı, temel düşünceye göre çeşitli nedenlerle bireysel ya da topluluk olarak yer değiştirme, yeni yaşam alanları keşfetme amacı gütmektir. Tekerleğin icadı bu değişimi kolaylaştırıp hızlandırmış, hayvanların da evcilleştirilmeleriyle hizmet amaçlı kullanım yaygınlaşmıştır. Yöresine göre değişken bir şekilde at, eşek, katır, geyik, kurt, fil, …vs bir çok hayvan yük ya da insan taşımakta kullanılmıştır. Tüm bunlar insanın içindeki seyahat dürtüsünü göstermektedir. Kavimlerin göçlerinin çeşitli baskılar ve iklimsel sebepler olsa da keşif amaçlı, toprak kazanmak ve zenginleşmek için de yapılan seferlerin bir noktasında keşif ve seyahat dürtüleri vardır. İnsanların bu ihtiyaçları için girişimciler her dönemde ortaya çıkmışlardır. Kimi zaman uzun kafileler, kimi zaman buharlı, vagonlu trenler, uçaklar gibi ulaşım araçları gelişerek seyahat dürtüsüne hitap eden hizmetler sunmuştur. Günümüz modern dünyasında, yaşamın odak noktası para olan sistemin içinde bulunmak zorundayız. Bu durumda zaman=para formülü geçerlidir. Bu formül nedeniyle de ticaret-seyahat ilişkisinde dikkat edilmesi gereken en önemli faktör ulaşımdır. Ulaşımın ekonomik ve kısa sürede yapılması, zaman=para formülünün işlemesi için olmazsa olmazlardandır. Bu formüle ise en büyük hizmeti Hepsiburada Seyahat, konfor, sürat ve ucuz uçak bileti sağlayarak büyük katkı vermektedir.

Ulusal ve uluslararası tüm uçuşların ve uçak firmalarının görülebildiği tasarımıyla anında telefondan ya da bilgisayarlardan dilediğiniz zaman, dilediğiniz yere Hepsiburada Seyahat ile ucuz uçak bileti alabilirsiniz.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu