BASIN BÜLTENİ

Erkek Saç Dökülmesi Nedir? Erkek Saç Dökülmesi Neden Olur? Erkek Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir? Detaylar Yazımızda…

Erkek saç dökülmesi nasıl önlenir sorusu, bilhassa erkek tipi saç dökülmesi sorunundan şikayetçi olanların çokça sorduğu bir konudur. Saç dökülmesi problemi aslında hem kadınlarda hem de erkeklerde sıklıkla karşılan bir sorundur. Ancak erkek saç dökülmesi çok daha yaygın olarak görülmektedir. Erkek saç dökülmesi sebeplerinin arkasında genellikle hormonlar ve hormonlara duyarlı saç kökleri neden olmaktadır. Aynı zamanda yoğun stresli bir yaşam ve depresyon gibi etkenler de erkek saç dökülmesi problemini tetikler. Kalıtsal özelliklere bağlı olarak gelişen erkek saç dökülmesi ise tamamen önlenemeyebilir. Ancak saç dökülmesini azaltmak mümkün olabilmektedir. Bu yazımızda erkek saç dökülmesi nedenlerini ve önleme yollarını derledik.

Erkek saç dökülmesi sorunu nedir?

Erkek saç dökülmesi sorunu çok yaygın rastlanan bir olgudur. Sağlıklı bir insanın saç derisi yaklaşık olarak yüz bin saç teli barındırır. Yetişkin erkeklerin saç teli dökülmesi miktarı, duş alma ve saç taramaya göre değişerek, genellikle günde yaklaşık 100 – 150’ye yakındır. Ani bir stress durumunda veya mevsimsel döngülerde, sağlıklı bir insanın saçının dökülmesi yaklaşık 2 ay gibi sürebilir.  Ancak 2 ayı geçmesi durumunda bunun altında yatan neden mutlaka araştırılmalı ve bir doktora görünmelidir.

Erkek saç dökülmesi problemine çözüm olarak geliştirilen pek çok faktör vardır. Çoğunlukla kalıtsal özellikler ve hormonal bozukluklar, fazla kimyasal maddeye maruz kalma, sistemik rahatsızlıklar, kıl oluşum dengesizlikleri gibi faktörler erkek saç dökülmesi hızlandıran etkenler arasındadır. Ek olarak erkek saç dökülmesi problemi sorununun arkasında yatan diğer nedenler bazı ilaçların kullanımı, stresli yaşam, bazı deri hastalıkları da olabilmektedir. Doktorlar günde 50 ila 100 saç teli dökülmesini olağan karşılar. Ancak özellikle duş esnasında ele çok fazla saç haznesi geliyor ise mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.

Erkek saç dökülmesi nedenleri nelerdir?

Erkek saç dökülmesi sorununun sebepleri arasında yoğun kilo kaybedilmesi de yer alır. Olağanüstü bir şekilde hızlı ve sağlıksız kilo verme durumunda erkek saç dökülmesi epey hızlanabilir. Ayrıca bazı ilaç kullanımları da erkek saç dökülmesi problemini ortaya çıkarabilir. İlaçların yan etkisi olarak saç derisinde deformasyonlar meydana gelebilir. Eğer kullandığınız ilacın böyle bir yan etkisi var ise muhakkak doktorunuzu bu hususta bilgilendirmelisiniz.

Düzensiz ve yetersiz beslenme biçimini benimsemek de erkek saç dökülmesi hızlandıran nedenler arasındadır. Özellikle gerekli vitamin ve mineralleri vücuduna almayan kimselerin saçları güçlü kalamaz ve tel tel dökülür. Bu nedenle düzenli ve sağlıklı bir beslenme şeklini en kısa zamanda benimsemek önemlidir. Şeker hastalığı, tiroit gibi rahatsızlıkların da saç dökülmesine sebep olduğu bilinir. Tüm bunlara ek olarak kalıtsal nedenler, stresli yaşam, uykusuzluk gibi faktörler de erkek saç dökülmesi problemini hızlandırırlar.

Erkek saç dökülmesi sorununa iyi gelen faktörler nelerdir?

Erkek saç dökülmesi önleyici faktörler her kişide aynı etkiyi göstermeyebilir. Diğer yandan kalıtsal nedenlere bağlı olarak gelişen saç dökülmesi sorununun pek de çaresi olduğu söylenemez. Ancak yine de bu sorun hafifletilebilir. Tamamen bitmese de azaltılabilir. Erkek saç dökülmesi sorununu önleyecek ve azaltacak faktörleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Aşırı stresli bir yaşam biçimini kendinizden uzak tutmalısınız.
  • Sigara ve alkol tüketimini azaltmalı veya komple bırakmalısınız.
  • Her gün banyo yapmamalısınız. Gün aşırı saç yıkamak çok daha faydalıdır.
  • pH değerinin 5.5 düzeyinde olduğu şampuanlar tercih etmelisiniz.
  • Saçlarınızı güçsüzleştiren ve kıran kozmetik ürünler kullanmamalısınız.
  • Düzenli miktarda vücudunuza A vitamini almalısınız.
  • Saçlarınızda ve saç derinizde hasar bırakan ürünlerden kaçınmalısınız.
  • Dermatolojik testten geçmiş, doktor onaylı saç ürünleri kullanmalısınız.

Yukarıda sıralanan tüm bu uyarıları dikkate alarak erkek saç dökülmesi problemini azaltabilir veya komple yok edebilirsiniz.

Erkek saç dökülmesi nasıl önlenir?

Erkek saç dökülmesi probleminin önüne geçebilmek için hayat tarzınıza çok dikkat etmelisiniz. Bilhassa saçlarınızın normal zamandan çok daha fazla ve hızlı döküldüğünü hissederseniz uyku düzeninizi ve beslenme düzeninizi sorgulamalısınız. Bu süre zarfında dermatolojik onaylı ve doktor kontrolü ile kullanılan saç derisi ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Çok ciddi boyutta bir dökülme problemi ile karşı karşıyaysanız mutlaka en yakın zamanda bir doktora başvurmalısınız. Doktor ile birlikte erkek saç dökülmesi nedenini tespit etmek mümkündür. Kalıtsal olarak ortaya çıkan erkek saç dökülmesi önleyen kesin bir tedavi ise bulunmamaktadır. Ancak vücuttaki DHT hormonunun (saç dökümünü hızlandıran hormon) salgılanmasını azaltan birtakım medikal ilaçlar bulunur. Bu ilaçlardan yararlanabilirsiniz. Ek olarak mezoterapi gibi teknikler de saçları güçlendiren ve iyi besleyen tekniklerdir. Bu tip tedavilerden faydalanmak için mutlaka öncesinde bir doktora gidilmeli, tedavi yöntemine doktor ile birlikte karar verilmelidir.

Erkeklerde sağlıklı ve gür saçlara sahip olmak için ne yapılmalıdır?

Sağlıklı ve gür saçlara sahip olmak için yapılması gereken en önemli şey saçlarınıza çok iyi bakmaktır. Bunun için de düzgün ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulmalı, rutin kalkma ve yatma saatleri planlaması yapılmalı, yeterli uyku alınmalı, stresten olabildiğince uzak durulmalıdır. Aynı zamanda kaliteli kozmetik ürünler ve dermatolojik testten geçmiş doktor onaylı ürünler kullanmak da sağlarınızı besleyecektir. Tüm bu yöntemler etki etmiyor ise en yakın zamanda bir doktor muayenesinden geçmek gereklilik arz etmektedir. 

Erkek saç dökülmesi tedavisi fiyatları nedir?

Erkek saç dökülmesi tedavisi fiyatları uygulamayı yapacak doktora, uygulamanın yapılacağı ortama ve uygulamada kullanılacak malzemeye göre değişiklik gösterir. Bu nedenle bu işlem için net bir sayı vermek doğru değildir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu nedenle 0212 241 46 24 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak erkek saç dökülmesi tedavisi fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Op. Dr. Leyla Arvas

Web Site: https://www.drleylaarvas.com

Facebook  :@drleylaarvas

Instagram :@drleylaarvas

YouTube: LeylaArvas

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu