TEKNOLOJİ

Teknolojilerini güçlendirmek isteyen start-up'lar Microsoft Türkiye'nin Founders Hub etkinliğinde buluştu

Azure OpenAI platformundan faydalanarak yenilikçi yapay zeka uygulamaları oluşturmak ve küresel ölçekte çalıştırmak isteyen girişimcileri bir araya getiren “Microsoft ve OpenAI: Founders Hub“ etkinliği 30 Mayıs Salı günü Microsoft Türkiye ofisinde gerçekleşti. Etkinlik kapsamında söz alan Microsoft Türkiye yöneticileri, bulut bilişim kullanmanın öneminden, Founders Hub’ın start-up’lara verdiği destekten, Microsoft & OpenAI iş birliğinden ve yapay zeka teknolojilerinin sağladığı avantajlardan bahsettiler.

 

Microsoft Türkiye’nin 30 Mayıs Salı günü Microsoft Türkiye ofisinde düzenlediği “Microsoft ve OpenAI: Founders Hub“ etkinliğinde Azure OpenAI platformundan faydalanarak yenilikçi yapay zeka uygulamaları oluşturmak ve küresel ölçekte çalıştırmak isteyen girişimciler bir araya geldi. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik kapsamında Founders Hub’ın start-up’lara verdiği desteklerden yapay zekanın sunduğu fayda ve fırsatlara, Microsoft ile OpenAI arasındaki iş birliğinden Azure OpenAI ile yürütülen akıllı uygulamalara kadar birçok konuda bilgi paylaşıldı.

 

 “Bulutta buyuyen start up’lar onceligimiz

 

2014 yılında Satya Nadella’nın CEO olmasıyla birlikte Microsoft’ta büyük bir değişim dalgasının başladığına dikkat çeken Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, Microsoft denince aklınıza tek bir marka, tek bir olgu gelmesin. Biz çok dev bir yapıyız ve bu nedenle bünyemizde yaşanan tüm değişimler, etrafımızı saran geniş etki çemberinin içinde yayılıyor. Son 10 yılda Microsoft’un yaşadığı dönüşümün çok önemli iki çıktısı oldu; bunun bir ayağını bulut platformları, diğer ayağını da start-up’lar oluşturdu. Gelecek sene, önceliğimiz bu iki dünyanin potansiyelini kanitlayan, değişime öncülük edecek start-up’ları teknolojilerimizle, küresel ağımızla ve yatırımlarımızla desteklemek olacak” dedi. Microsoft’un GPT2’den bu yana OpenAI ile çalışmalarını sürdürdüğünü belirten ve günümüz teknolojisinde ölçeklenmenin hayati önem taşıdığına vurgu yapan Özbilgin, sözlerine şöyle devam etti: OpenAI olsun, Metaverse olsun, 5G-6G teknolojileri olsun, bugün ve gelecekte kırılım yaratma gücüne sahip hiçbir teknolojinin bulutsuz çalışması düşünülemez; düşünülse de gerçekleştirilemez. OpenAI ve benzeri teknolojilerin çalışabilmesini sağlayan tek ortak payda ölçek. Yüksek ölçek olmadan; ölçek ekonomilerinin kaldıracını kullanmadan söz konusu teknolojilerden sonuç alınması mümkün değil. Bu nedenle veri merkezlerinin ülkelerle yakın temas halinde çalışması çok önemli. Veri merkezleri olmadan, yani bu muazzam veri setlerini işleyecek bir altyapı olmadan, bugün konuştuğumuz teknolojilerden tam anlamıyla faydalanmamız imkansız”. 

 

Levent Özbilgin, son olarak girişimcilere seslenerek “Bir sene zarfında 900’e yakın üyeye ulaşan Founders Hub’ı bir ürün olarak değil; kendi fikirlerinizi ve sektör deneyiminizi hayata geçirebileceğiniz bir platform olarak görün. Amacımız burada yaratacağınız inovasyonu ölçeklendirmenize ve dünyaya taşımanıza destek olmak” dedi.

 

Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı ise, Founders Hub çatısı altında girişimcilere fikir aşamasından kurumsal bir şirkete dönüşümün tamamlandığı aşamaya kadar yolculuklarının her adımında destek olduklarını belirtti. 

Microsoft ile OpenAI’ın ortaklığına da değinen Kundakçı, ChatGPT’nin 2022’nin Kasım ayında duyurulduğunu ancak Microsoft’un 4 senedir OpenAI ile iş birliği içinde olduğunu ve bu süre zarfında ürün ekiplerinin ürünleri birbirine entegre etmek için çalıştığını ifade etti. Kundakçı, “ChatGPT Azure üzerinde geliştirilirken Azure ChatGPT’ye uyarlandı. ChatGPT de Azure’un bazı olanaklarından faydalandı. Burada benzersiz bir entegrasyon çalışmasına imza attık. Dolayısıyla buradaki fırsatlardan yararlanmak isteyenler için Microsoft’tan daha doğru bir iş ortağı düşünemiyorum. OpenAI ile birinci amacımız, hangi sektörde olursa olsun herkesin daha verimli çalışmasını sağlamak. İşin yük olarak gördüğümüz zevksiz kısmını otomasyon çözsün; geri kalanını insan yapsın gibi bir felsefemiz var. Hemen her ürünümüz Copilot teknolojisi sayesinde birçok avantaj sunuyor. Start-up’lar ChatGPT’nin hem modelini, hem yaklaşımını alıp, bunun üzerine kendi uzmanlıklarını ekleyerek onu bir çözüme dönüştürebiliyorlar” dedi. 

 

Microsoft Türkiye Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç ise en yeni yapay zeka uygulamalarından örnekler paylaştığı sunumunda Microsoft 365 Copilot sayesinde tatmin edici çıktılar elde edildiğini dile getirdi. Github Copilot sayesinde yeni kodların %46’sının yapay zeka ile yazıldığını; yazılımcı üretkenliğinin %55 oranında arttığını ve yazılımcıların %75’inin daha tatmin edici işlere odaklanabildiğini belirten Yantaç, yapay zeka teknolojileri alanında çarpıcı bir ilerleme kaydedildiğine vurgu yaparak, “6-7 sene öncesine kadar doğal dili alıp görsele çevirme ya da uzun bir makaleyi özetleme konusunda çok zorlanıyorduk. 2015-2019 yılları arasında imaj ve dil yaratabilmek için öğrenme algoritmasını geliştirmeye odaklanan OpenAI, bu süreçte çok yüksek ölçekte makine gücüne ihtiyaç duyunca biz Microsoft olarak 2019 yılında Azure’u OpenAI şirketinin kullanımına açtık ve 1 Milyar Dolar tutarında da yatırım yaptık. Bugün yapay zeka ile ilgili bir şiir yaz dediğimizde bu talebi karşılayabilen bir yapı oluşmuş durumda. En önemlisi de, yapay zekanın insandan aldığı geribildirim ile ilerleyebilmesinin yanı sıra, aynı zamanda sıfırdan içerik üretebilir hale gelmiş olması” dedi. 

Türkiye Kıdemli Veri ve Yapay Zeka Çözümleri Satış Sorumlusu Behiye Biçer ile Microsoft Türkiye Veri ve Yapay Zeka Servisleri Bulut Çözümleri Mimarı Damla Alkan’ın “Azure OpenAI ile Akıllı Uygulamalar” başlıklı sunumu ile devam eden etkinlik, Microsoft Türkiye ISV & Girişimler İş Ortakları Yöneticisi Buket Nazlıcan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Teknoloji Girişimlerinde Azure OpenAI ile Değer Yaratmak” konulu panelin ardından networking saatiyle sona erdi. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu