BASIN BÜLTENİ

Ucuz uçak bileti

Yurt içi ve yurt dışı seyahatlerde aklımıza gelen ilk şey ‘ Yolculuğumu nasıl daha ekonomik hale getirebilirim?’ Aslında cevabı çok da zor olmayan bir soru bu. Daha ucuz bir yolculuk planlıyorsanız internetten uçak bileti satın almak artık çok kolay. Bir çok havayolu firmasının, tarih ve saat aralıklarını seçerek, tüm aktarmalı aktarmasız uçuşlarını karşılaştırabileceğiniz bir site var! HepsiBurada Seyahat ile ucuz bilet almak birkaç dakika içerisinde mümkün oluyor. Daha ekonomik bir uçak bileti satın almak için bir kaç öneriyi sizin için derledik ve yazımızda yer verdik. Havayolu ulaşımının diğer ulaşım yöntemlerine kıyasla daha pahalı bir yöntem olduğu aşikar. Bu sebeple ucuz uçak bileti satın alabilmek, seyahatinizin bütçesini planlamak açısından çok kıymetli. Günden güne değişen ekonomi ve arz talep doğrultusunda uçak biletlerinin fiyatları sürekli değişkenlik gösterir. Biletinizi daha uygun fiyata satın almak istiyorsanız eğer hafta içi ve tatil günleri dışında olan uçuşları tercih etmelisiniz. Gündüz uçuşlarından ise gece veya sabaha karşı olan uçuşları tercih etmeniz durumunda biletiniz daha ucuz olacaktır. 

Yurt dışı uçak bileti

Ucuz uçak bileti satın alabilmek için dikkat etmeniz gereken bir kritik nokta da, sezon dışı zamanlara uçak bileti satın almaktır. Talep diğer dönemlere nazaran daha az olacağından bilet fiyatı da bu sayede daha ucuz olacaktır. Örneğin, İtalya uçak bileti arayışınız var ise, nisan, mayıs ve haziran aylarını tercih etmeniz durumunda diğer aylarda alacağınız bilet fiyatına göre daha pahalı bir bilet satın almış olursunuz. Aynı durum farklı ülkeler için değişkenlik gösterir İstanbul-Rusya uçak bileti arayışınızda aynı durum temmuz, ağustos ve eylül ayları için geçerlidir. Sonuç olarak, her ülkenin sezonu konumu nedeniyle değişkenlik gösterecektir. Haliyle de turizm dönemi farklıdır. Eğer yurt dışı bir seyahat planlıyorsanız yurt içi uçuşlardan bazı farklılıklarının olduğunu bilmeniz gerekir. En temel 3 fark ise, havalimanına daha önce gitme zorunluluğu, pasaport ve yurt dışı çıkış harcıdır.

Pasaport ve Vize

Havalimanına giderken uçak biletinin yanı sıra pasaportunuzu da almayı kesinlikle unutmayınız. Pasaportunuz yok ise (bazi istisna ülkeler harici) yurt dışı seyahatinizi gerçekleştirmeniz hiç olası değil. Seyahatinizden önce hatta ve hatta uçak biletinizi satın almadan önce pasaport ve vize işlemlerinizi tamamlamanız gerekmektedir. Bu konudan emin olmanız son derece önemlidir çünkü seyahatinizin uzunluğuna göre pasaport süresini uzatmanız veya vizenizin süresini ayarlamanız gerekir. Dış hatlar terminalinde check-in için ihtiyacınız olan pasaport, yurtdışı çıkış harcını ödediğinize dair dekont ve uçak biletinizdir. Tüm bu prosedürleri tamamladıktan sonra check-in işlemlerinizi yaptırarak bavulunuzu havayolu yetkililerine teslim edebilirsiniz. Eğer bir ülkeye farklı bir ülkeden aktarmalı uçuş yapacaksanız, aktarma yaptığınız ülkenin sınırlarından geçebilmeniz için sizden kısa süreli olan transit vize istenir. Bir çok ülke havalimanından çıkmadığınız sürece transit vize istemez ama elbette bu durum her ülkenin kendi transit vize uygulamasına göre değişkenlik gösterecektir. Bu sebeple konu ile ilgili aktarma yapacağınız ülkenin transit vize uygulama politikasını öğrenmeniz gerekir. Kontrollerinizin doğruluğundan emin olmak için konsolosluktan veya internet sitesinden araştırabilirsiniz.

Havalimanına gidiş   

Yurt dışı uçuşlarda uçağınızın kalkış saatinden en az 2 saat öncesinde havaalanında olmanız gerekir. Bunun sebebi check-in kontuarının erken kapanma ihtimalidir, böyle bir durumda uçak biletinizi kullanamazsınız. 

Bagaj

Yurt dışı seyahatlerinizde bavulunuzun çok daha ayrıntılı bir kontrolden geçtiğini söylemek isteriz. Bavulunuzda sıvı ürünler, kesici-delici alet vb. gibi eşyaları taşımanız mümkün değil. Her havayolu firmasının bagaj için uyguladığı prosedür farklıdır ama genel olarak uygulanan durum, her bir yetişkin yolcu için 20 kg bagaj hakkıdır. Bavulunuz bu ağırlıktan daha fazla ise ekstra bagaj ücreti ödemeniz gerekecektir.

Sigorta

Uçak biletinizi satın alırken küçük bir ücret karşılığı yaptıracağınız olan seyahat sigortası, seyahatiniz boyunca herhangi bir problem yaşamanız durumunda sizi bu durumdan kurtaracaktır. Yurt dışı seyahatlerde bagaj kaybı, sağlık sorunları gibi aksiliklerle mali kayıp yaşamak istemiyorsanız, seyahat sigortası satın almayı kesinlikle unutmayın. 

Yurt dışı çıkış harcı

Yurt dışı seyahatlerinizden önce yurt dışı çıkış harcını ödemiş olmanız gerekmekte. Bu harcı banka şubelerine ya da havalimanında bulunan yurt dışı çıkış harcı ödeme noktalarına ödeme yapabilirsiniz. Havalimanındaki yoğunluk durumunu düşünürsek ödemenizi yolculuğunuz öncesinde bankalara yapmanız size vakit kazandıracaktır. Ödemeyi yaptığınıza dair banka dekontunu yanınıza almayı unutmayın.  

Para birimi

Yurt dışı gezilerde kredi kartı kullanmak mantıklı gibi gelse de gideceğiniz ülkenin para birimini nakit olarak taşımanız faydanıza olacaktır. Avrupa’da Euro, diğer ülkelerde ise ABD doları geçerlidir. Yola çıkmadan önce banka veya döviz bürolarından döviz satın alabilirsiniz. 

Elektronik bilet

Elektronik bilet, online uçak bileti veya e-bilet olarak da karşınıza çıkabilir. Web site veya mobil uygulama kullanarak satın alınan bilet türüne elektronik bilet denir. Uçak biletini internetten satın almanız durumunda kağıda basılı bilet almanız gerekmez çünkü bu iki tür biletin birbirinden hiç bir farkı yoktur. Uçak biletinizi internet üzerinden satın aldığınızda bir tür sözleşme imzalamış sayılırsınız. Tüm bu bilgiler PNR kodu denilen bir kod ile uçak biletini satın almış olduğunuz havayolu firmasının veri tabanına bir dizi harf ve rakamla kodlanır ve işlenir. HepsiBurada Seyahat ile yolculuğunuza dair bilgileri (Örn, İtalya uçak bileti veya İstanbul-Rusya uçak bileti) girdikten sonra size uygun olan uçuşa karar verip, güvenli ödeme yöntemlerini kullanarak birkaç dakika içerisinde kolayca uçak biletinizi satın alabilirsiniz. Böylelikle acente ya da havayolu firmasına gitmeniz gerekmez. Online bilet alırken kişisel bilgilerinizi eksiksiz ve doğru şekilde girmiş olduğunuzdan emin olunuz. Aksi durumlarda yolculuğunuzu gerçekleştiremezsiniz.

Açık bilet

Açık bilet, belirli bir süre içerisinde (genelde 1 yıl) kullanılmak şartı ile dilediğiizde kullanabileceğiniz bir tür bilettir. Uçak bileti satın alırken bir sonraki uçuşunuzu daha ekonomik hale getirmek istiyorsanız açık biletten faydalanabilirsiniz. Bilet iptal durumlarında havayolu firmaları biletlerde bir kısım kesinti yapar ve bu ücreti geri ödemez. Bu işlem belli bir oranda yapılır ve bu oran firmadan firmaya değişkenlik gösterir. Biletinizi açığa almanız durumunda bu şekilde oluşan mali zararları da önlemiş olursunuz. Dilediğiniz zaman PNR kodu ve kimliğiniz ile birlikte açık biletinizi kullanabilirsiniz. 

PNR kod

Uçak biletinizi satın aldıktan sonra size biletinizi satın almış olduğunuz havayolu firması tarafından SMS veya e-posta aracılığı ile gönderilen bir dizi harf ve rakamdan oluşan elektronik bir kod gönderilir. Bu koda PNR (Passenger Name Record) denir. Bu kod sayesinde bilet değişikliğinden online check-in’e varana kadar birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Rezervasyon

Ulaşım, yeme-içme, konaklama gibi organizasyonlarda yer ayırtma işlemine rezervasyon denir. Uçak yolculuklarında rezervasyon yaptığınızda ucuz uçak bileti fiyatı sabitlenir. Böylelikle ilerleyen zamanlarda planladığınız seyahatleriniz için daha ekonomik uçak biletiniz olmuş olur. Talep yoğunluğunda rezervasyon süresi sınırlıdır. Böyle durumlarda alacağınız uçak biletinin fiyatını ileri bir tarihe sabitlemek adına ücretli rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu