BASIN BÜLTENİ

Jinekomasti Ameliyatı İçin Aday mıyım?

Jinekomasti en basit şekliyle büyümüş meme dokusu olarak adlandırılır. Birçok farklı nedenden kaynaklanabilen jinekomasti erkeklerde yaygın görülen bir durumdur. Uzmanlar jinekomastinin kanserli olmadığı ve fiziksel sağlığınıza herhangi bir etkisi olmadığı konusunda hemfikirdir. Ancak bu, durumdan muzdarip kişilerin sosyal ve psikolojik yönlerine zarar vermediği anlamına gelmez. 

Jinekomasti hastanın vücudundaki hormonal dengesizliklerle güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Çok fazla östrojene, çok az testosterona veya her ikisine birden sahipseniz, uygun bir aday olabilirsiniz. Bunun nedeni, bu dengesizliğin erkeklerin dişi ikincil cinsiyet özelliklerine sahip olma riskini artırmasıdır. Bunu öğrenmek için kan testlerinden yararlanılabilir.

Eğer jinekomasti sorunu diğer tıbbi tedavi çözümleri ile ortadan kaldırılamıyorsa ameliyat doğru bir tercih olabilir. Bazı durumlarda diyet, egzersiz, kilo verme ve hormonal tedaviler gibi cerrahi olmayan tedaviler fayda sağlayabilir. Eğer alkol, uyuşturucu, steroid alımı jinekomastinin altında yatan nedenlerse bu etkenlerin devre dışı bırakılması jinekomasti sorununu çözümleyebilir. Söz konusu tedavilerin başarısız olması durumunda jinekomasti ameliyatına başvurulması gerekliliği oluşabilir.

Jinekomasti ameliyatı uygulanacak olan kişilerin genel sağlık durumunda ameliyata engel bir sorun olmaması çok önemlidir. Ameliyattan sonra sağlıklı ve hızlı bir iyileşme süreci yaşanmasına engel koşullar olması durumunda kişi jinekomasti ameliyatına uygun bir aday olarak kabul edilmez.

Jinekomasti Nedenleri

Jinekomastinin birçok farklı nedeni vardır. Bazı erkeklerde ergenlik döneminde aşırı östrojen salgılanması sonucunda geçici jinekomasti oluşabilir. Bebeklik döneminde anne sütü ile çok fazla östrojen alınması jinekomastiye neden olabilir. Alkol, sigara, uyuşturucu ve benzeri alışkanlıklar içerdikleri östrojen katkısı nedeniyle jinekomasti oluşumunu kolaylaştırır. Mevcut bazı hastalıklar ve bunların tedavisi amacıyla kullanılan çeşitli ilaçlar jinekomastiye neden olabilir. Kilo alma yani yağlanma nedeniyle erkeklerin meme çevresinde büyüme meydana gelebilir. Yalancı jinekomasti denilen bu durum memenin kadınsı bir görünüme sahip olmasına neden olabilir.

Jinekomasti Türleri Nelerdir?

Jinekomasti ameliyatından önce memenin durumunun değerlendirilmesi gerekir. Bazı durumlarda ultrason tetkikine ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat öncesi yapılacak olan fiziki muayene hangi yöntemin uygulanacağını netleştirir.

Birinci derece jinekomasti yalnızca memenin şişmanlaması halidir ve sahte jinekomasti olarak bilinir. Daha fit bir görünüm elde edilmesi için uygulanan prosedürler meme ve çevresindeki yağlar liposuction yöntemiyle alınır.

İkinci derece jinekomasti memedeki glandüler dokunun çeşitli nedenlerden dolayı olması gerekenden fazla büyümesi durumudur. Sonuçta ortaya kadınsı bir görünüm çıkar. Bu tür jinekomastide meme uçları ve iç kısım daha sert ve dik bir yapıdadır. Yağ dokusu ortaya feminen bir görünüm çıkmasına neden olur.

Üçüncü derece jinekomasti, jinekomasti ameliyatı ile çözümlenen bir sorundur. Memelerde genellikle sarkma vardır. Meme küçültme ameliyatı ile glandüler dokuya müdahale edilir.

Jinekomasti ameliyatının ne şekilde uygulanacağı hastadaki jinekomastinin tipine göre belirlenir. Bu kapsamda;

  • Liposuction ile jinekomasti,
  • Glandüler doku alınması ve liposuction ile jinekomasti,
  • Meme küçültme ve liposuction ile jinekomasti prosedürleri uygulanabilir.

Liposuction Farklı Tedavilerde Kullanılabilen Bir Yöntemdir

Birçok erkek ve kadın için kilo vermek, forma girmek ve istedikleri şekle ulaşmak, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin bir kombinasyonunu gerektirir. Bununla birlikte, bazılarında hiçbir egzersiz veya diyetin değiştiremeyeceği inatçı yağ cepleri kalabilir, işte burada liposuction yardımcı olabilir.

Liposuction bir kilo verme çözümü değildir, bunun yerine istenmeyen vücut yağlarını emme yoluyla alan ve aynı zamanda hedefe yönelik çıkarma yoluyla vücudu daha istenen bir şekle getirebilen bir kozmetik cerrahi şeklidir. Prosedür genellikle karın germe ve meme küçültme gibi diğer vücut şekillendirme prosedürleriyle birlikte gerçekleştirilir. Siz de istediğiniz sonuçları almanızı sağlayacak en iyi seçenekler hakkında alanının önde gelen isimlerinden Op. Dr. Evren İşçi ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz. Estetik cerrahi hayatınızı değiştirebilecek bir karar olabilir ve Op. Dr. Evren İşçi en doğal görünümü elde etmenize yardımcı olmayı hedefler.

Liposuction prosedürü, hedeflenen alanların büyüklüğüne ve sayısına bağlı olarak 1-3 saat arasında tamamlanabilir. Bu aynı zamanda iyileşme süresini ve araba kullanıp işe geri dönmek için ne kadar süreye ihtiyaç duyulacağını da etkileyecektir. Ameliyat sonrası 4-6 hafta boyunca yorucu aktivitelerden ve temas sporlarından kaçınılması gerekecek ve bu süreden sonra muhtemelen hasta normal aktivitelerine devam edebilir. Liposuction yaptırmak, tedavi edilen bölgelerde morluk ve şişlik oluşmasına neden olabilir. Uygulamaya bağlı olarak elde edilen sonuçlar ameliyattan ortalama 6 ay sonra görünür hale gelir.

Düzenli bir diyet ve egzersiz programı istenilen kilonun verilmesine rağmen bölgesel inatçı yağ birikintilerinin giderilmesini sağlamıyorsa; liposuction ile istenilen sonuçların elde edilmesi gerekliliği ortaya çıkabilir. Liposuction yönteminin sağladığı en yaygın faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücudun inatçı yağ birikintilerinde azalma,
  • Gelişmiş öz güven,
  • Daha önce giyilemeyen kıyafetlerin giyilebilmeye başlanması,
  • Daha orantılı vücut hatlarına sahip olunması.

En iyi sonuçlar boyuna göre normal kiloda ya da ideal kilosuna yakın ve uygulama yapılacak bölgelerdeki vücut cildi gergin yapıda olan kişilerde elde edilir.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu