BASIN BÜLTENİ

KİMLER ROTOVATÖR KULLANABİLİR?

Tarımsal üretim denilince toprak işleme, en önemli tarım etkinliği olarak önümüze çıkmaktadır. Tarımın “tarım” olarak bildiğimiz anlamda nitelik kazanmasından bu yana toprak işleme teknolojileri insan gücü gerektiren tüm detaylardan gün geçtikçe sıyrılıp daha makineleşmiş bir sistemle tarımsal üretimin devamını sağlamaktadır. Bu anlamda toprağın işlenmesi hem daha kusursuz hem de toprağın yapısal olarak zarar görmeden mümkün olmaktadır.

Toprak işlemenin temeldeki amacını göz önüne alırsak toprağı ufalamak ancak mümkün olduğunca bunu toz hale getiresiye değin toprak zerrelerini küçültmeden yapmak, toprak yüzeyini ekime hazırlamak, toprak yüzeyinde toprak strüktürü oluşturmak ve yabanıl otlarla mücadele etmektir. Toprağın işlenmesiyle birlikte toprak havalanır, kabarır ve toprak için yararlı olan organik maddelerin çürüyerek toprağın derinliklerine karışması sağlanır. Bu sayede ekilecek alanın verimi arttırılır ve bitkilerin sağlıklı yetişmesi için ihtiyaç duydukları biyolojik, kimyasal ve fiziksel ortam hazırlanmış olur. Toprak işlemede amaca göre farklı araçlar kullanılmaktadır. Pulluklar, tırmıklar, kültüvatörler ve rotovatörler bunlardan birkaçıdır. Rotovatör nedir, nasıl kullanılmalıdır bu soru sıklıkla aranan bir sorudur.

Rotovatör Nedir: Rotovatörler toprağın karıştırılması için kullanılan bir çeşit toprak frezesidirler. Genel olarak tüm toprak frezelerine de rotovatör ismi verilebilmektedir. Ekim öncesi toprağın hazırlanması için tarım sektörü çalışanlarına büyük kolaylık sağlayan rotovatörler değişen toprak yapısı ve her arazi şartına uygun olarak geliştirilmektedir. Pulluklara oranla toprağı karıştırma kabiliyetleri yedi kat daha iyidir.

Toprağın işlenmesi sırasında taban yapılmasının önüne geçen rotovatörler en çok zeytinliklerde, ayçiçeği tarlalarında, narenciye bahçelerinde, pamuk tarlalarında kullanılmaktadır ancak modele göre her tarlada kullanılması mümkündür. Rotovatörlerin sağladığı zaman tasarrufu ile birlikte dinamik tarım anlayışı güç kazanmaktadır.

Rotovatör kullanmak için gereken ehliyet tipi F’dir. F tipi ehliyet sahipleri traktör dolayısıyla rotovatör de kullanabilir. Daha fazla bilgi almak için https://agriline.com.tr/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu